top of page
vinkel.jpg

Knivens vinkel og æg

På knivens blad er der flere betegnelser, du kan få en idé om hvad de henviser til på nedenstående tegning.

betegnelser på kniv hvid.png

Hvad vinkel en kniv har, refererer til knivens æg. Alt afhængigt af hvad slags kniv der er tale om, har den forskellige vinkler. 

Eksempelvis en typisk kokkekniv, har en vinkel på 18-22 grader, hvilket gør at der er nok materiale omkring knivsæggen, til at den er solid nok til langt de fleste opgaver.

Såfremt vinklen bliver for smal, bliver materialet på æggen lettere bøjet, og kan knække af, hvilket medfører de typiske "hakker" i en knivsæg. 

Over 30 grader

De fleste knive eller klinger med en så stejl vinkel, ses i form af flække knive, macheter, økser eller lignende. Det er en utrolig stærk æg, tilgengæld er den mindre skarp. 

Sakse ligger eksempelvis oftest på de 60 grader.

22-30 grader

Langt de fleste jagtknive, outdoorknive, survivalknive etc. har en vinkel på ca 25 grader. Der er nok materiale omkring æggen til at bibeholde noget styrke, men samtidigt er æggen smal nok til at den kan blive rigtig skarp.  
En helt almindelig urtekniv kan også have denne vinkel for at bibeholde skæret i længere tid.

17-22 grader

De fleste af hjemmets køkkenknive ligger har en vinkel på omkring de 20 grader. Det gør at de kan blive utroligt skarpe, men samtidigt er stærke nok til de fleste opgaver. Man skal dog nok ikke bruge den til at brække med, for eksempel rundt om en tyk knogle.

20 graders vinkel passer rigtig godt til de almindelige husbehov. 

Nogle knive er slebet med 17 graders vinkel, dermed bliver de endnu skarpere, tilgengæld også lidt mere skrøbelige på skæret, da der er mindre materiale til at støtte knivsæggen. 

10-17 grader

Det er de færeste knive i hjemmet som har denne vinkel. Oftest er det knive der bruges til delikate udskæringer, hvor man ikke forventer modstand.   

Dene slags knive kan fx bruges til laksen eller lignende. Dog skal man være opmærksom på hvad slags underlag man bruger kniven på, da den meget tynde æg, nemt kan tage skade, hvis man skærer ned i noget hårdt. Se mere under tips og tricks.

bottom of page